ACRSICON 2017 – 15/09/2017 – Day 1

Time Hall – 1 Hall – 2
7.30am Registration
8.30am Welcome address
8.40am(10min) Anatomy of colon: laparoscopic perspective – Senthil Kumar Ganapathi
Chairpersons: Ashok Kumar Gupta, Kum Kum Singh, Niranjan Agarwal
8.50am(10min) Anatomy of pelvic floor and rectum for colorectal surgeon – Rajiv Ranjan Das
Chairpersons: Ashok Kumar Gupta, Kum Kum Singh, Niranjan Agarwal
9.00am Live workshop
Trans-anal TME
Lap CME with CVL
Robotic right hemicolectomy
Lap sub-total colectomy
Lap total proctocolectomy + IPAA
(subject to case availability)
Chairpersons:
9.00-10.00am -Dileep Gode, Vijayakumar, Pradeep Jain, Mark Ranjan

10.00-11.00am – Suresh Chandra Hari, Rathinasamy, Ayyappan, Roy Patankar

11.00-12.00noon – Suresh Venkatachalam, Selvasekar, Subramayeshwar Rao, Prasanth Rao

TaTME – 12.00pm – 1.30pm – Kim, RR Das, Govind Nandakumar, Saumitra Rawat, Deepak Govil

1.30pm Lunch
2.00pm(20 min) RK Menda oration – Transanal TME – Antonio Lacy
Chairpersons: Palanivelu, Shekar Suradkar
2.20pm(45min) Symposium – Management of haemorrhoids

Chairpersons: Saumitra Banerjee, Kumkum Singh, Sundarraj, Swaminathan
Non-surgical therapeutic options – Khandelwal
Milligan Morgan hemorrhoidectomy – still relevant? – Mayilvahanan
HALO – Ramakant Manolkar
Stapled hemorrhoidopexy – Yogesh Palshetkar

Symposium – Current trends in colonic cancer management

Chairpersons: Subramanyeshwar Rao, Rathinasamy, Rajesh Kumar, Ayyappan
Epidemiology and evaluation in Indian scenario – Rajshekhar Mohan
Extent of resection – Ashok Kumar Gupta
Beyond routine histopathology – Rekha Pai
Adjuvant/Neoadjuvant therapies – Akila

3.05pm(45min) Invited lectures 1

Moderator: Kim, Prasanth Rao, Ramesh Kumar
LGI bleeding – recent advances in management – Rathinasamy
Colonic diverticulitis – when to intervene surgically? – Rajiv Ranjan Das
Faecal incontinence – how to improve QoL in Indian scenario – Siddharth Dubashi
ERAS in laparoscopic era – Saumitra Rawat
Colonic stenting – VG Mohanprasad

Panel discussion – Complex IBD management
Optimal timing of surgery for chronic UC
Complex Crohns – when to operate?
Acute severe colitis – management
Perianal Crohn?s – current management
Case scenarios

Moderator: Saumitra Banerjee

Panelists:

Devinder Kumar
Govind Nandkumar
Chetan Kantharia
Mark Ranjan Jesudasan
L Venkatakrishnan

3.50pm(45min) Symposium – Fistula in ano

Moderator: Parvez Sheikh,
R Parthasarathi, D U Pathak, Ranganathan

Redefining perineal anatomy in perianal sepsis – Arun Rojanasakul
Imaging in anal fistula – Murugan
Fistulectomy & repair- Niranjan Agarwal
VAAFT ? Nandha kishore
LIFT – Arun Rojanasakul

Symposium – Approach to colorectal polyps

Moderator: Seon Hahn Kim, Selvasekar, VG Mohanprasad, CJ Varghese
Multiple polyps in colonoscopy – what next? – Paresh Jain
Colonoscopic polypectomy – what is the limit? – Ramesh Kumar
Malignant polyps – optimal management – Pradeep Rebala
Hereditary colorectal neoplasia – Avanish Saklani

4.35pm(15min) Tea break
4.50pm(20min) Dr. PN Joshi oration – My journey with anal fistula – Parvez Sheikh
Chairperson: Niranjan Agarwal, Arun Rojanasakul
5.10pm(60min) Master videos
Chairperson: TK Samy, Maruthupandian, Suviraj John, Balasubramanian

Lap assisted Rt Hemicolectomy – Amrit Pipara
Ileostomy – Rauf Wani
APR – Subodh Varshney
Videos from Local

Award videos
Chairpersons: R Parthasarathi, Nisar Choudhuri, Govind Nandakumar

6.15pm Inauguration + convocation
8.15pm Inaugural dinner

ACRSICON 2017 – 16/09/2017 – Day 2

Time Hall 1 Hall – 2
7.00am(60min) PG clinics – Ashok Kumar Gupta, Rathinasamy, Naganath Babu
8.00am Live workshop
Robotic TME
Lap Low anterior resection
Lap Ultra-low anterior resection + coloanal anastomosis
Lap Rectopexy
(subject to case availability)

Chairpersons
8.00 – 9.30am ? Vijayakumar, Avanish Saklani, Sudheer, Tamonas Chaudhuri
9.30 11.00am? Rajiv Ranjan Das, Baiju Senadhipan, Rathinasamy, Dilip Gode
11.00 12.30pm? Devinder Kumar, Prakash Kurumboor, Naganath Babu, Prabhakaran
12.30-1.30pm ? William Chen, Pradeep Rebala, Kalaiarasan, TK Samy

1.30pm Lunch

2.00pm(30min) Panel discussion
The difficult patient with chronic constipation
Chairpersons: Niranjan Agarwal, Parvez Sheikh, Saradha

Moderator: Mukesh Srivastav

Panelist: Satish Midha, Chitra, Raju Bodas, SK Gupta, Madhura Killedar

Award papers
Chairperson: Kumkum Singh, Vikram Kate, Ashok Kumar Gupta
2.30pm(40min) Invited lectures 2

Chairpersons: Ayyappan, Ashok Kumar Gupta, Devinder Kumar, Seon Hahn Kim

Inter-sphincteric resection -Rajapandian
ELAPE – Mark Ranjan Jesudasan
CRS HIPEC – C R Selvasekar

Symposium – Complications in CRS

Chairpersons: Dilip Gode, Shahadot Hossain Sheikh, Ramasamy

Staple line bleed – Tamonas Chaudhuri
Anastomotic leaks – Prakash Kurumboor
Nerve injury in rectal surgery – Baiju Senadhipan
LAR syndrome – Pradeep Jain

3.10pm(30min) Invited lectures 3

Chairpersons: Selvasekar, Niranjan Agarwal, Devanand, Nirmala
MRI in rectal cancer – Anu Eapen
Faecal transplantation – Saumitra Banerjee
Landmark publications in colon and rectal cancer – Manish Joshi

Invited lectures 4

Chairpersons: Mark Ranjan, Abay Dalvi, Elango

TAMIS for rectal polyps – William Chen
Parastomal hernia – PSN
MBP – current concepts – Gigi Varghese

3.40pm(45min) Panel discussion – Management of rectal cancer
Early rectal cancer
Locally advanced rectal cancer
Clinical complete response – What next?
Current status of adjuvant and biological therapy
Moderator: Rajapandian

Panelist: Devinder Kumar, Seon Hahn Kim, Rajiv Ranjan Das, Deepak Govil, Akila, Madhu Sairam, Nisar Chowdri, Fazl Parray

Symposium – Construction and care for stomas

Chairpersons: Varughese Mathai, Khandelwal, Sarveswaran, R Senthil Kumar

Constructing an ideal stoma – Ravichandran
Managing a difficult stoma – Naganath Babu
Stoma appliances – how to choose? – Vijay Shivpuje
Complications of stoma – Kalayarasan

4.25pm(15min) Tea Break
4.40pm(20min) Key note lecture – Robotics in colorectal surgery – Seon-Hahn-Kim
Chairpersons: Palanivelu, Kumkum Singh, Rajapandian
5.00pm(20min) ACRSI Presidential oration – Colorectal Surgery – the way ahead – Kumkum Singh
Chairpersons: Niranjan Agarwal, Ebenesh Bensam, Shekar Suradkar
5.20pm(20min) Key note lecture – Role of artificial intelligence in surgeons life in coming years
Shekar Suradkar
Chairperson: Ashok Kumar Gupta, KumKum Singh, Parvez Sheikh
5.40pm(30min) Debate

Chairpersons: Seon Hahn Kim, William Chen, Senthilnathan, Rajapandian

Laparoscopic TME v Robotic TME
Ramesh Ardhanari v Sudheer

Symposium – Colorectal emergencies

Chairpersons : Mayilvahanan, Rathinasamy, PS Rajan

Colonic volvulus ? Venkatarami Reddy
Obstructing colorectal cancer ? B Krishna Rau
Perforated colonic cancer – Varughese Mathai
Toxic megacolon – Pradeep Sharma

6.10pm(50min) Master videos

Chairpersons: Parthasarathi, K Senthil Kumar, Shanthi

Anal fistula plug – Ashish Ganatra
Graciloplasty – Shalu Gupta
Videos from Local

7.00pm GB Meeting
7.30PM Cultural program and banquet dinner

ACRSICON 2017 – 17/09/2017 – Day 3

Time Hall 1 Hall – 2
7.30am(90min) Conference Masterclass
Rectal prolapse
Evaluation – Prajesh Bhuta
why/when perineal – Niranjan Agarwal
why/when abdominal – open/lap – Roy Patankar
Ventral rectopexy – Venkatesh Munikrishnan

Panel discussion – Moderator ? Venkatarami Reddy

Panelists – Roy Patankar, Venkatesh Munikrishnan, Prajesh Bhuta, Niranjan Agarwal

9.00am Live workshop
Harmonic/Ligasure haemorrhoidectomy
Lateral anal sphincterotomy
LIFT
VAAFT
HALO
Stapled haemorrhoidopexy
STARR
Anal sphincter repair
(subject to case availability)
Chairperson:
9.00-10.00am – Sekhar Suradkar, Chitra, D U Pathak
10.00-11.20am – Niranjan Agarwal, Sadasivam, Mukesh Srivastav, Vasanth Kumar
11.20am(20min) Keynote lecture – Pelvic exenteration in rectal cancer – Devinder Kumar

Chairpersons: Selvasekar, Vijayakumar, BKC Mohanprasad, Ayyappan

11.40am(20min) Key note lecture – New frontiers in colorectal surgery – William Tzu-Liang Chen

Chairpersons: KumKum Singh, Palanivelu, Rajiv Ranjan Das Senthilnathan

12.00pm(40min) Symposium – Pilonidal surgery

Chairpersons: Khandelwal, Shekar Suradkar, Ashok Kumar Gupta, Natarajan

Decision making with pilonidal sinus – Fazl Parray
Bascom technique – Sudhir Shinde
Karydaki technique – Afzal Anees
Limberg flap – Mrunal Ketkar

Invited lectures 5

Chairpersons: RameshKumar, Prajesh Bhuta, Madhusudhanan
How to write a research paper? – Vikram Kate
Radiation Proctitis ? Mohd Juned Khan
Management of anal sphincter injuries – BL Yadav
Setting up a day care proctology unit – MM Begani

12.40pm(45min) Symposium – Pelvic floor disorders

Chairpersons: Roy Patankar, Vikram Kate, Ashok Kumar Gupta,

Clinical evaluation and anorectal manometry – Prajesh Bhuta
Defecogram – Reetu John
Management of ODS – Jaisingh Shinde
Biofeedback – Deepa Lakshmi

Symposium – Complications in perineal surgery

Chairpersons – KumKum Singh, Rajesh Kumar, TK Samy

Staple line bleeding (PPH) Pravin Gore
Stricture ? Arshad Ahamed
Sphincter injury – Kiran Shah
Rectovaginal fistula – Parthasarathi

Teaching videos

1.30pm Valedictory function
1.45pm Lunch
2.30pm Conference closes

To visit Official Website of ACRSICON 2017 click here